Afghanistan verbiedt The Kite Runner

Regering vreest rellen en geweld

Uit angst voor rellen en geweld heeft Afghanistan de import en de vertoning van Marc Forsters The Kite Runner verboden. Dat maakte Latif Ahmadi, voorzitter van het staatsbedrijf Afghan Film, dinsdagochtend bekend.

Belangrijkste zorg is de reactie van de bevolking op de controversiële scène waarin een jonge Hazara door een Pashtun wordt verkracht. Ook andere scènes over de conflicten tussen deze twee Afghaanse bevolkingsgroepen, de Pashtun en de Hazara, zijn reden tot het verbieden van de film.

The Kite Runner, naar het gelijknamige boek van de Amerikaans-Afghaanse schrijver Khaled Hosseini, gaat over vriendschap en verraad tussen de rijke jonge Pashtun Amir, en zijn Hazara vriendje en bediende Hassan. Het verhaal speelt zich af in het Afghanistan van voor de Russische inval in 1978 tot en met het Taliban-bewind.

De film ging vorige maand in Amerika in première. Omdat er aanwijzingen waren dat de jonge acteurs en hun familie gevaar zouden lopen vanwege hun rol in de film, werden zij uit voorzorg ondergebracht in de Verenigde Arabische Emiraten.

Bron: Reuters