Acteur Heath Ledger (28) overleden

Doodsoorzaak nog onduidelijk

De Australische acteur Heath Ledger (Perth, 1979) is gisteren dood gevonden in zijn appartement in New York. Dat heeft de politie van New York bekendgemaakt. De acteur werd gisteren even voor 21.30 uur Nederlandse tijd officieel doodverklaard.

Ledger, die werd gevonden door zijn huishoudster, zat naakt op het voeteneinde van zijn bed. Naast hem lagen slaappillen, maar volgens de politie is er nog geen aanleiding om uit te gaan van zelfmoord.

In een eerste reactie sprak Ledgers Australische collega Nicole Kidman van ‘een verschrikkelijke tragedie’. Ledgers familie houdt het nog steeds op een tragisch ongeluk: ‘Wij, de familie van Heath, kunnen het tragische, onverwachte en toevallige overlijden bevestigen van onze innig geliefde zoon, broer en liefhebbende vader van Matilda,’ verklaarde zijn vader gisteren.

Heathcliff Andrew Ledger (genoemd naar een personage uit de roman Wuthering Heights) deed internationaal voor het eerst van zich spreken in 1999 met zijn rol in de verwaarloosbare romantische komedie 10 Things I Hate About You. Betere rollen volgden, onder andere in de actiethriller The Patriot (2000) en in Monster’s Ball (2001). In laatstgenoemde speelde hij de zoon van een racistische gevangenisbewaker die zelfmoord pleegt.

De grote doorbraak volgde in 2005 in Ang Lee’s Brokeback Mountain, waarin hij een cowboy speelt die verliefd wordt op een andere cowboy, maar zich gedwongen ziet die liefde geheim te houden . De rol leverde Ledger een Oscarnominatie op.

Op de set van Brokeback Mountain werd Legder verliefd op actrice Michelle Williams, met wie hij een dochtertje kreeg, Matilda. De relatie met Williams werd in augustus 2007 verbroken.

Ledger zal binnenkort nog te zien zijn in de experimentele Bob Dylan-biopic I’m Not There en in de nieuwe Batman-film The Dark Knight, waarin hij de rol van The Joker speelt.