Academy past Oscarregels aan

Categorieën Beste song en buitenlandse film aangepast

De Academy of Motion Pictures, de organisatie die de Oscars uitreikt, heeft de regels aangepast. In de categorie Beste buitenlandse speelfilm gaat een comité zich bemoeien met de nominaties, en in de categorie Beste song wordt het maximum aantal nummers per film beperkt tot twee.

Vorig jaar werd Dreamgirls voor drie liedjes genomineerd, en dit jaar gebeurde dat opnieuw met Enchanted (beide films vielen overigens buiten de prijzen). Dat kan niet meer: er geldt vanaf nu een maximum van twee liedjes per film.

In de filmwereld was er dit jaar grote verontwaardiging over het feit dat twee hooggeprezen films, het Roemeense 4 Maanden, 3 weken, 2 dagen en het Franse/Iraanse Persepolis, niet waren genomineerd in de categorie Beste buitenlandse film. Aangezien dergelijke omissies al eerder zijn voorgekomen, hoopt de Academy dat in de toekomst te voorkomen door een speciaal comité in het leven te roepen dat drie films aandraagt, aanvullend op zes die de leden van de Academy hebben gekozen. De short list van dan negen titels wordt vervolgens teruggebracht tot vijf.

De nominaties voor de Oscars worden op 22 januari 2009 aangekondigd. De ceremonie met de uitreiking volgt op 22 februari.

Bron: Reuters