'Kwetsende film' Stiller onder vuur

Gehandicaptenorganisaties roepen op tot boycot

Gehandicaptenorganisaties in de Verenigde Staten hebben maandag opgeroepen tot een boycot van Ben Stillers nieuwe film Tropic Thunder.

Op de dag van de première riep een tiental organisaties het publiek op de film links te laten liggen, omdat die volgens hen zeer kwetsend is voor mensen met een verstandelijke beperking.

Regisseur Stiller speelt zelf de hoofdrol in de satire. Zijn personage Tugg Speedman is een ambitieuze acteur die een Oscar hoopt binnen te slepen voor zijn rol als de zwak begaafde Simple Jack .

Organisaties als de Amerikaanse Vereniging voor Mensen met een Handicap, het Nationale Downsyndroom Congres en de Amerikaanse afdeling van de Special Olympics toonden zich geschokt door de manier waarop verstandelijk gehandicapten worden neergezet in de film. Ook zijn ze verbolgen over het veelvuldige gebruik van de term 'retard' (mongool).

Volgens Stiller en productiebedrijf DreamWorks hebben de critici de film totaal verkeerd begrepen. Zij legden in diverse media uit dat ze niet de spot willen drijven met gehandicapten, maar juist met acteurs die de rol van een gehandicapte als een buitenkans zien om te scoren.

Co-auteur Etan Cohen bekritiseerde tegenover MTV films als Rain Man en Forrest Gump, die volgens hem een veel te zonnig beeld schetsen van psychische afwijkingen en zo meer kwaad dan goed doen .

Bron: ANP

 

Trailer: Tropic Thunder (2008).