‘Dead Men’ draait toch in Toronto

Ondanks dreigende rechtszaak wordt film toch vertoond

Hoewel Martin McGartland, op wiens leven het spionnendrama Fifty Dead Men Walking van Kari Skogland is gebaseerd, dreigt met een rechtszaak, beleeft de film op 10 september toch zijn wereldpremière tijdens het filmfestival in Toronto.

In vakblad The Hollywood Reporter werd de controverse breed uitgemeten, maar woordvoerders van co-producers Future Films en HandMade Films lieten woensdag weten dat ‘veronderstellingen over de vermeende onrechtmatigheid van de film ongefundeerd zijn.’

Vorige week dreigde de voormalige IRA- infiltrant Martin McGartland, op wiens leven de film gebaseerd is, met juridische stappen, omdat zijn rechten geschonden zouden zijn.

Skogland bewerkte McGartlands gelijknamige boek uit 1998 over een man genaamd Marty, die bij het Ierse Republikeinse Leger (IRA) infiltreert en tot zijn ontdekking informatie doorspeelt aan de Britse geheime dienst.

De producers van de film zeggen dat hoewel Dead Men is gebaseerd op het levensverhaal van McGartland, de film geen letterlijke weergave daarvan is.

Skogland en de cast – onder wie Ben Kingsley, Jim Sturgess en Kevin Zegers – zullen aanwezig zijn bij de wereldpremière op 10 september in Toronto.

McGartland houdt zich nog steeds schuil voor de IRA en was niet beschikbaar voor commentaar.

Bron: Reuters/Hollywood Reporter