Zoektocht naar Adolf Hitler

Opnamen Rubicon (voorheen Valkyrie) begonnen

In een bos buiten Berlijn zijn gisteren de opnamen van Rubicon begonnen. Daarin speelt Tom Cruise de Duitse vrijheidsstrijder Claus Schenk von Stauffenberg, die in 1944 een aanslag op Adolf Hitler pleegde. Onder de werktitel Valkyrie kreeg de film de afgelopen weken veel negatieve publiciteit. De nieuwe titel verwijst naar het Engelse idioom 'crossing the Rubicon', waarmee een 'point of no return' wordt bedoeld.

Aanleiding van de ophef was het in Duitsland veel bekritiseerde Scientology- lidmaatschap van Cruise. Vooral de oudste zoon van Von Stauffenberg roerde zich in de media; Cruise moest van zijn vader afblijven. Ook de politiek liet van zich horen, er was zelfs even sprake van een filmverbod. Uiteindelijk zal alleen het roemruchte Bendlerblock in Berlijn, de voormalige bunker waarin de aanslag werd voorbereid, verboden terrein blijven voor de camera's van regisseur Bryan Singer (The Usual Suspects, Superman Returns). Het Bendlerblock biedt momenteel huisvesting aan het Ministerie van Defensie, en toestemming om op overheidslocaties te filmen wordt niet verleend. Buiten de stad is nu een replica van het gebouw neergezet.

Ondertussen wordt driftig gezocht naar een acteur die Adolf Hitler kan spelen. Belangrijke voorwaarde: de acteur moet vloeiend Duits spreken. Na het afhaken van de beoogde favoriet Armin Müller -Stahl - de Duitse acteur wil niet met Hitler geassocieerd worden - zijn de producenten inmiddels met acteur Liev Schreiber in gesprek. Dit meldt de Britse krant The Times. Schreiber speelde eerder een bijrol in de tv-film Hitler: The Rise of Evil.

Ondanks de kritiek in de media op de verfilming van de mislukte aanslag op Hitler, besloot het Duitse Filmfonds Rubicon 4.8 miljoen euro subsidie te verstrekken, een veelvoud van het bedrag dat Duitse films doorgaans ontvangen. Carice van Houten speelt in de film Nina von Stauffenberg, de vrouw van Claus.

Rubicon moet in 2008 in de bioscopen verschijnen.