Woody Allen maakt operadebuut

'Ik heb geen idee waar ik mee bezig ben'

Woody Allen (71) gaat een opera regisseren. De verstokte New Yorker vertrekt medio 2008 naar Los Angeles om het operaseizoen te openen. Dat maakte Plácido Domingo, directeur van de Los Angeles Opera, gisteren bekend.

Allen ontfermt zich over Gianni Schicchi uit 1918, een lichtvoetige episode uit het drieluik Il Trittico van de wereldberoemde Italiaanse operacomponist Giacomo Puccini (1858-1924). Regisseur William Friedkin (The Exorcist, The French Connection) regisseert de andere twee delen, Il Tabarro en Suor Angelica.

Domingo haalt vaker filmmakers over om een tijdelijke overstap naar het theater te maken, maar het kostte de operadirecteur vier jaar om Allen te strikken. 'Ik heb geen idee waar ik mee bezig ben,' verklaarde de regisseur. 'Maar gebrek aan ervaring heeft me nooit tegengehouden om ergens vol enthousiasme in te springen .'

De bedrijvige filmveteraan heeft onlangs de film Cassandra's Dream afgerond, maar maakt voor zijn gang naar het theater eerst nog een andere film. 9 juli beginnen in Barcelona de opnamen van zijn nieuwe, deels Spaanstalige project. De titel is nog niet bekend, hoofdrollen worden vertolkt door Scarlett Johansson, Penélope Cruz en Javier Bardem.