Woede in Iran over 300

Hollywood beschuldigd van psychologische oorlogsvoering

De film 300 van regisseur Zack Snyder is in Iran met grote verontwaardiging ontvangen. Een woordvoerder van president Mahmoud Ahmadinejad noemt de film een 'berekende aanval om Iran te demoniseren nu de VS ons land onder druk zet vanwege ons nucleaire programma'.

300 gaat over de historische slag bij Thermopylae in 380 voor Christus, waar 300 Spartanen een leger van 120 000 Perzen enkele dagen tegengehouden zouden hebben. De film van Snyder (Dawn of the Dead, 2004) is gebaseerd op een strip van Frank Miller (Sin City).

Een filmcriticus van de Iraanse krant Ayandenho schrijft dat Iraniërs in de film worden neergezet als oorlogszuchtige , moordlustige wilden zonder cultuur. De criticus beschuldigt de filmmakers ervan om Iran bewust in de hoek van het 'as van het kwaad' te duwen, een beschrijving die president Bush gebruikt voor landen die anti-democratisch zijn , terrorisme steunen en over massavernietigingswapens beschikken.
De Iraanse overheid probeert nu andere moslimlanden over te halen om de film niet te vertonen. In het land zelf is de film dan ook niet te zien, wel zijn er illegale kopieën in omloop.

300 is de grootste filmhit van dit moment. In de VS bracht de film in het openingsweekend zeventig miljoen dollar op, een record voor maart. De film trekt daar meer bezoekers dan alle andere films uit de top tien bij elkaar. In Nederland komt 300 volgende week donderdag uit.