Warner Brothers verbiedt previews in Canada

Filmmaatschappij neemt nieuwe maatregel tegen piraterij

Filmmaatschappij Warner Brothers zal geen films meer in Canada vertonen voordat de officiële première geweest is. Het bedrijf neemt de maatregel om te voorkomen dat camversies -het met een videocamera opnemen van een film in de bioscoop- nog voor de officiële première van een film op internet verschijnen.

Het is de filmmaatschappij een doorn in het oog dat het in Canada niet illegaal is om te filmen in de bioscoop. Er is alleen sprake van een overtreding als het materiaal gebruikt wordt voor commerciële doeleinden, maar dat is vaak moeilijk te bewijzen. Het land heeft volgens Warner Brothers daardoor de hoogste 'camcording rate' per theater ter wereld.

Canada ligt al langer onder vuur vanwege de zwakke copyrightwetgeving. 20th Century Fox dreigde vorig jaar nog om de release data van zijn films voor Canada op te schuiven.

De maatregel van Warner Brothers gaat per direct in en treft ook promotie voorstellingen. Ondermeer Ocean's Thirteen en Harry Potter and the Order of the Phoenix zullen daardoor niet in de preview te zien zijn.