Vleugje Nederland in Venetië

Rembrandtfilm van Peter Greenaway draait in competitie filmfestival

De film Nightwatching, van regisseur Peter Greenaway en de Nederlandse filmproducent Kees Kasander, is geselecteerd voor het hoofdprogramma van de 64ste editie van het Filmfestival van Venetië. Nightwatching verhaalt over Rembrandt van Rijn en zijn vrouwen. De schilder wordt vertolkt door komedieacteur Martin Freeman (The Office, The Hitchhiker's Guide to the Galaxy). In januari 2008 wordt de film in de bioscoop verwacht.

Nightwatching krijgt in het hoofdprogramma concurrentie van een aantal nieuwe films van grote namen, waaronder In the Valley of Elah van Paul Haggis, It's A Free World van Ken Loach en Lust, Caution van Ang Lee. Andere opvallende titels zijn Help Me Eros van Tsai Ming-liangs vaste acteur Lee Kang-sheng, en Sukiyaki Western Django, de eerste Engelstalige film van Takashi Miike, met een bijrol van Quentin Tarantino.

Tijdens het Filmfestival van Venetië - het oudste filmfestival ter wereld - ontvangen regisseurs Bernardo Bertolucci en Tim Burton een Gouden Leeuw voor hun oeuvre. Daarnaast is er een speciaal programma gewijd aan spaghettiwesterns. Openingsfilm is Atonement van Joe Wright, een verfilming van het gelijknamige boek van Ian McEwan. Het festival vindt dit jaar plaats van 29 augustus tot en met 8 september.