Vier films met drie Tigers bekroond

Prijzen naar Maleisië, Duitsland, Brazilië en Denemarken

Op het International Film Festival Rotterdam zijn vrijdag de prijzen uitgereikt. De Tiger Awards gaan naar Maleisië, Duitsland, Brazilië en Denemarken.

Vrijdagavond zijn op het International Film Festival Rotterdam de VPRO Tiger Awards uitgereikt. De drie prijzen, bedoeld voor regisseurs die hun eerste of tweede film hebben gemaakt, gingen naar films die stuk voor stuk betrokkenheid vertonen met de maatschappij.

Als winnaars werden aangewezen de Maleisische regisseuse Tan Chui Mui voor Love Conquers All ('ik heb vooral willen laten zien dat liefde blind maakt'), de Duitse Pia Marais voor Die Unerzogenen ('mijn film gaat over mensen die verloren zijn of zich verloren voelen'), de Braziliaan Claudio Assis voor Bog of Beasts en de Deen Morten Hartz Kaplers voor AFR.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van de VPRO Tiger Awads dat er vier, in plaats van drie Tigers werden uitgereikt. Piers Handling, directeur van het Toronto International Film Festival en voorzitter van de jury, legde uit dat de er overlegd werd tot drie uur 's ochtends, maar dat de jury het over de derde Tiger niet eens kon worden. Vandaar dat ze besloten de derde Tiger ex aequo toe te kennen aan Assis en Hartz Kaplers.

Aan de Tiger Awards is een geldbedrag verbonden van 10 duizend euro. Om de winnende films aan een zo breed mogelijk publiek te tonen, bestaat de prijs verder uit uitzending op televisie door de VPRO. Vanaf half maart vertonen het IFFR en de Volkskrant de drie winnaars in de filmtheaters.

Er werden tijdens het slotgala diverse andere prijzen uitgereikt. Twee voor een VPRO Tiger Award genomineerde films gingen zo alsnog met een troostprijs naar huis.

De Spanjaard Rafa Cortés kreeg voor Yo de FIPRESCI Award van de internationale filmcritici; en de NETPAC Award voor de beste Aziatische speelfilm van het festival, ging naar Fourteen van de Japanner Hirosue Hiromasa.

De Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) wees de Nederlandse distributeurs op Operation Filmmaker van Nina Davenport (VS, 2007). De prijs, gratis ondertiteling, zou eventuele distributeurs over de streep moeten trekken de film in Nederland uit te bengen.

Eerder deze week werden in Rotterdam nog meer prijzen verdeeld. De jongerenjury van het festival schonk de MovieSquad Award aan Reprise van Joachim Trier (Noorwegen, 2006). De winnaars van de Tiger Awards voor korte film zijn Video Game van Vipin Vijay (India, 2006), Hinterland van Geoffrey Boulangé (Frankrijk, 2007) en Bayrak (The Flag) van Köken Ergun ( Turkije, 2007). De tweede Prix UIP Rotterdam voor korte film is gewonnen door Amin van David Dusa (Frankrijk/Duitsland, 2006).