Twee films over Pablo Escobar

Oliver Stone en Joe Carnahan azen op drugsdealer

De Colombiaanse drugskeizer Pablo Escobar staat op de most wanted-lijst in Hollywood. Oliver Stone had al eerder aangekondigd een biopic te gaan produceren, nu heeft ook Joe Carnahan (Narc, Smokin' Aces) zijn tanden gezet in de in 1993 neergeschoten Escobar. De twee films krijgen geheel verschillende invalshoeken.

Stone's film Escobar is gebaseerd op het boek van Pablo's broer Roberto. Daarin wordt het leven van de drugshandelaar afgeschilderd als een succesverhaal ; een arme jongen die het ver wist te schoppen en uiteindelijk als een soort Robin Hood over zijn imperium heerst.

In schril contrast met Stone's versie, concentreert Carnahans film zich op de klopjacht van de Amerikaanse en Colombiaanse narcotica-brigades op de beruchte crimineel. Carnahan baseert zich daarbij op Mark Bowdens boek Killing Pablo: The Hunt for the World's Greatest Outlaw. Javier Bardem is benaderd voor de hoofdrol en Christian Bale zal de leider van het Amerikaanse politieteam spelen, die Escobar vijftien jaar geleden doodschoot.

Het is niet voor het eerst dat twee films over dezelfde persoon tegelijkertijd in de maak zijn. In augustus kwam in Nederland Infamous uit, de tweede film over de schrijver Truman Capote, ruim een jaar nadat Capote draaide met in de hoofdrol Philip Seymour Hoffman die daarvoor een Oscar kreeg. Een paar maanden geleden nog kondigden Johnny Depp en Michael Mann afzonderlijk van elkaar aan een film te willen maken over de vorig jaar vergiftigde Russische spion Aleksandr Litvinenko.

Stone's Escobar en Carnahans Killing Pablo moeten allebei voor de zomer van 2008 al zijn afgerond. Verwacht wordt dat tegen die tijd, in navolging van de aanstaande staking van scriptschrijvers, ook acteurs het werk zullen neerleggen uit onvrede over hun verdiensten.