Twee Nederlandse producties in selectie Cannes

Festival maakt deelnemers competitie bekend

De Nederlandse korte film Het Zusje van Marco van Geffen is geselecteerd voor de kortfilm-competitie van het festival van Cannes. In het fragmentarische Het Zusje, een deel uit de NPS Kort!-reeks, is een vijfjarig meisje getuige van de mishandeling van haar jongere zusje.

De Nederlandse coproductie Stellet Licht van de Mexicaan Carlos Reygadas is geselecteerd voor de Gouden Palm-competitie, het belangrijkste onderdeel van het filmfestival van Cannes. Motel Films is de Nederlandse co producent van Stellet Licht, die zich afspeelt in een Mexicaanse gemeenschap van Mennonieten, een kleine gemeenschap die leeft volgens de normen en waarden van hun zeer traditionele geloof dat zijn oorsprong kent in Nederland. De film is gesproken in oud Nederlands. In 2003 won Reygadas met Japón de Camera d'Or, de prijs voor het beste debuut. Twee jaar geleden draaide zijn Batalla en Cielo eveneens in competitie in Cannes.

Zo klein als het Nederlands aandeel is, zo groot is het Amerikaanse contingent oud-winnaars, habitués en gevestigde namen in de Gouden Palm-competitie waarvan regisseur Stephen Frears dit jaar de juryvoorzitter is. Onder anderen: Quentin Tarantino (Death Proof), Joel en Ethan Coen (No Country for Old Men), Gus Van Sant (Paranoid Park), Abel Ferrara (Go Go Tales), David Fincher (Zodiac) en James Gray (Own the Night). Steven Soderberghs Ocean's Thirteen en Michael Moore's Sicko worden buiten competitie vertoond.

Frankrijk is vertegenwoordigd door Catherine Breillat (Une Vieille Maitresse), Christophe Honore (Les Chansons d'Amour) en Julian Schnabel (Le Scaphandre et le Papillon) en Vincent Paronnaud en Marjane Satrapi (de animatiefilm Persepolis).

Andere grote namen zijn Emir Kusturica (Promise Me This), Aleksandr Sokoerov (Alexandra), Andrey Zvyagintsev (Izgnanie) en Béla Tarr (The Man from London).

Als openingsfilm koos artistiek leider Thierry Frémaux voor My Blueberry Nights, de eerste Engels gesproken film van Wong Kar-wai, waarin zangeres Norah Jones de hoofdrol vertolkt. Slotfilm is L' age des Tenebres van de Canadees Denys Arcand. De 60e editie van het 'Festival de Cannes' is van 16 tot en met 27 mei.