Tienermoeder wint in Rome

Juno beste film

De film Juno, over een tienermeisje in Minnesota dat ongepland zwanger wordt, heeft op het filmfestival van Rome de prijs voor Beste Film gewonnen.

De Canadese Ellen Page (X-Men: The Last Stand, Hard Candy) speelt daarin de hoofdrol van Juno MacGuff, die voor haar baby adoptieouders probeert te vinden. Jason Reitman (Thank You for Smoking) regisseerde, en de belangrijkste bijrollen worden gespeeld door Jennifer Garner en Jason Bateman. Juno gooide onlangs in Toronto ook al hoge ogen. De film zal in Nederland op 7 februari 2008 in première gaan.

Het was de tweede keer dat het festival van Rome plaatsvond. Met grote internationale films en sterren wil Rome een serieuze concurrent van Venetië - het oudste filmfestival van de wereld - worden.

De prijs voor de beste actrice ging naar Jang Wenli voor haar rol in Li Chun, waarin een provinciale zangeres ervan droomt de ster te worden van de Opera in Peking. Het verhaal speelt zich af in de jaren tussen de Culturele Revolutie en de Tiananmen Square-opstand in China.

Rade Serbedzija werd tot beste acteur uitgeroepen voor zijn rol in Fugutive Pieces. Hij speelt daarin een Griekse archeoloog die een joods weeskind uit Poland redt tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De jury in Rome bestond uit vijftig geselecteerde filmliefhebbers uit Italië en de rest van Europa. Voorzitter was de Bosnische regisseur Danis Tanovic, die in 2001 de Oscar voor Beste Buitenlandse Film won met No Man's Land.