The Rebirth winnaar Locarno

Speciale vermelding voor Tussenstand

In het Zwitserse Locarno zijn afgelopen weekend de winnaars van het 60ste filmfestival van Locarno bekend gemaakt. The Rebirth van Masahiro Kobayashi was de opvallende winnaar van het Gouden Luipaard voor beste film. Tussenstand van de Nederlandse regisseuse Mijke de Jong (Bluebird) kreeg een speciale vermelding in een festivalonderdeel voor jonge filmmakers.

De jury, onder leiding van de Franse actrice Irène Jacob, reikte verder prijzen uit aan Philippe Ramos voor beste regisseur (Capitaine Achab) en Marian Alvares voor beste actrice (Lo mejor de mi). Het Gouden Luipaard voor beste acteur werd gedeeld door Michele Venitucci (Fuori dalle corde) en oudgediende Michel Piccoli (Sous les toits de Paris). Death at a Funeral van Frank Oz won de publieksprijs.

Tussenstand van Mijke de Jong (Bluebird) kreeg een speciale juryvermelding in het onderdeel Filmmakers of the Present, dat de nadruk legt op jonge makers en innovatieve cinema. In de film staat de moeizame communicatie tussen een gescheiden echtpaar centraal, waarvan de zoon zich terugtrekt in een isolement.

Meest besproken film van het festival was prijswinnaar The Rebirth. Voor het eerst sinds 1970 ontving een Japanse titel de prijs voor beste film, die toen gewonnen werd door Mujo van Akio Jissoji. Regisseur Masahiro Kobayashi (Bashing) maakte met The Rebirth een minimalistisch drama over een moord op een schoolmeisje en de daaropvolgende ontmoeting tussen de vader van het slachtoffer en de moeder van de dader. De meningen over de winnaar liepen sterk uiteen. Zo noemde het Amerikaanse vakblad Variety de film ' overlong' en 'numbingly repetitive'.