The Bothersome Man wint Black Tulip

Prijswinnaars AFFF bekend

Gisteren is op de slotavond van het Amsterdam Fantastic Film Festival de Black Tulip voor beste lange speelfilm uitgereikt aan The Bothersome Man (Den Brysomme Mannen) van de Noorse regisseur Jens Lien. De jury, onder leiding van actrice Nadja Hüpscher, noemde de film 'een film die ons duidelijk maakt dat het leven geleefd moet worden wanneer men leeft. Een film met een fantastische mannelijke hoofdrol, waarmee we ons allemaal kunnen identificeren. Een film ook die ons onze grootste angstdroom toont: onder mensen verkeren die zeggen van je te houden, met wie je je leven en je bed deelt, maar in wier aanwezigheid je je niettemin compleet alleen voelt.'

In The Bothersome Man wordt een 40-jarige man wakker in een onbekende stad, waar hij een baan, appartement en vrouw blijkt te hebben. Ontsnappen uit deze stad lijkt echter onmogelijk. Er is in Nederland nog geen distributeur voor de film.

De Zilveren Méliès voor beste Europese fantastische film ging naar Ils (Them) van de Franse filmmakers David Moreau en Xavier Palud. Hierdoor is de film automatisch genomineerd voor de Gouden Méliès, die op 16 september dit jaar wordt uitgereikt op het Lund Fantastic Film Festival in Zweden.

De Silver Scream Award, de publieksprijs van het AFFF, ging naar Adam's Apples ( Adams Aebler) van de Deense regisseur Anders Thomas Jensen. De film versloeg verrassend meervoudig Oscar-winnaar Pan's Labyrinth van Guillermo del Toro, die op de tweede plaats eindigde.