Strijd opvolger dvd op kookpunt

Paramount en Dreamworks kiezen HD DVD

Spider-Man 3 exclusief op Blu-ray. Transformers exclusief op HD DVD. De strijd om de opvolger van de dvd raakt steeds meer verhit. Paramount en Dreamworks deelden afgelopen maandag een ferme klap uit aan de concurrentie door volledig voor het HD DVD-format te kiezen. Het kwam de filmdistributeurs op de nodige kritiek te staan, want Sony's Blu-ray verkoopt voorlopig veel beter dan de concurrent.

Volgens een analist van het Amerikaanse Bloomberg News, 's werelds meest invloedrijke nieuwsorgaan in de financiële wereld, werden Paramount en Dreamworks (om)gekocht door een groep bedrijven die HD DVD ondersteunt. Er zou een bedrag van honderdvijftig miljoen dollar mee zijn gemoeid.

Verschillende filmmakers hebben inmiddels van zich laten horen. Regisseur Michael Bay schreef een furieus stukje op zijn weblog nadat bekend werd dat Paramount zijn Transformers dit najaar alleen op HD DVD uitbrengt. Bay wil dat zijn film ook op Blu-ray wordt uitgebracht. Wat hem betreft kon Paramount een vervolg op Transformers vergeten. Daarop werd Bay teruggefloten; een dag later kwam de regisseur op zijn uitspraak terug, om vervolgens de aankomende prijsdaling van HD DVD-spelers toe te juichen.

In het Blu-ray-kamp bevindt zich onder meer Jerry Bruckheimer, de vaste producent van Bay. Ook regisseur Steven Spielberg, nota bene mede-eigenaar van Dreamworks, heeft openlijk zijn voorkeur voor Blu-ray uitgesproken. Onlangs werd zijn klassieker Close Encounters of the Third Kind exclusief op Blu-ray uitgebracht.

Volgens beiden is de grotere opslagcapaciteit van het systeem doorslaggevend. Meer ruimte betekent namelijk minder beperkingen. HD DVD is daarentegen goedkoper te produceren en beter geschikt voor interactieve toepassingen. Volgens analisten kan de strijd tussen beide partijen nog jaren duren. In de jaren '80 concurreerden de videosystemen VHS en Betamax ruim tien jaar voor er een winnaar uit de bus kwam.