Stranded wint IDFA

VPRO Joris Ivens Award naar overleef-film

De documentaire Stranded van Gonzalo Arijon heeft op de 20ste editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam de belangrijkste prijs, de VPRO Joris Ivens Award, gewonnen. To See If I'm Smiling van Tamar Yarom werd verkozen tot beste korte documentaire.

VPRO Joris Ivens Award
De VPRO Joris Ivens Award werd uitgereikt aan Gonzalo Arijon voor Stranded (Frankrijk), waarin de overlevenden van een vliegtuigcrash in 1972 vertellen hoe ze ruim tien weken in de onherbergzame Andes wisten te overleven. De jury noemde de film "zowel emotioneel als poëtisch ".

De jury van de Joris Ivens Competitie, onder wie de Nederlandse regisseur Jos Stelling, kende ook een Special Jury Price toe aan Kim Longinotto voor Hold Me Tight, Let Me Go, dat het dagelijkse leven op een speciale school voor disfunctionele kinderen belicht. De jury prees Longinotto om haar " opvallend ingetogen esthetiek".

Zilveren Wolf Award
Tamar Yarom ontving de Zilveren Wolf Award voor To See If I'm Smiling (Israël), over de ervaringen van jonge vrouwen in het Israëlisch leger in de door Israël bezette gebieden. Volgens het juryrapport "een moedige en krachtige getuigenis van het verwoestende effect van macht".
The Tailor (Spanje) van Oscar Pérez, volgens de jury "een bitterzoete komedie over immigratie", won de Zilveren Welp Award, voor documentaires tot dertig minuten.

First Appearance Award
Robert Nugent ontving de First Appearance Award voor End of the Rainbow (Frankrijk, Australië), waarin een multinational in Guinee (West- Afrika) de lokale bevolking inhuurt om een goudmijn te exploiteren. Juryvoorzitter Arik Bernstein noemde de film een "kritisch en veelzijdig verhaal over globalisatie".

IDFA Student Award
De eerste IDFA Student Award werd door Heddy Honigmann uitgereikt aan Paradise - Three Journeys in This World (Finland) van Elina Hirvonen, waarin de verhalen, de dromen en (des) illusies van illegale Afrikaanse immigranten centraal worden verteld. De IDFA Student Award bestaat uit EURO 2.500.

de Volkskrant Audience Award
Het publiek bracht dit jaar ruim 32.000 stemmen uit op de films tijdens IDFA. De meeste stemmen gingen naar To See If I'm Smiling (Israël) van Tamar Yarom, tevens de winnaar van de Zilveren Wolf competitie.

Movies that Matter Human Rights Award
De Movies that Matter Human Rights Award, een prijs voor documentaires over mensenrechten, ging naar Jerusalem is Proud to Present (Israël) - over de organisatie van de Pride Parade voor homoseksuelen in Jeruzalem - van Nitzan Gilady.
The Dictator Hunter van de Nederlandse Klaartje Quirijns kreeg een speciale vermelding van de jury. In de film staat de inzet en vasthoudendheid van een Human Rights Watch-advocaat centraal die strijdt voor de berechting van oud-president Habré van Tsjaad.

Moviesquad DOC U! Award
De vijfkoppige jongerenjury heeft Planet B-Boy ( Verenigde Staten) van Benson Lee beloond met de Moviesquad DOC U! Award. In de film bereiden vijf jongens zich voor om The Battle of the Year, een danswedstrijd op het gebied van breakdance, te winnen.

Publieksfavoriet
IDFA-directeur Ally Derks reikte een prijs van 2500 euro uit aan Hupert Sauper , de regisseur van Darwin's Nightmare (2004). In het kader van het twintigjarig bestaan van het festival koos het publiek de twintig beste documentaires van de afgelopen twintig jaar, en bleek Darwin's Nightmare de onbetwiste publieksfavoriet. De film laat zien hoe de internationale vis- en wapenhandel bij het Victoria-meer de arme bevolking letterlijk verslindt.

Bron: IDFA