Stone mag Ahmadinejad filmen

Toch documentaire Iraanse president

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft er in principe geen bezwaar tegen als de Amerikaanse regisseur Oliver Stone een documentaire over hem maakt. Dat zei het staatshoofd dinsdag. Eerder had hij nog afwijzend gereageerd op het voorstel.

'Ik heb geen bezwaren, maar ze moeten me wel laten weten wat hun plan is,' zei Ahmadinejad tijdens een persconferentie in Teheran. Twee weken geleden diende Stone bij de Iraanse regering een nieuw verzoek voor de documentaire in. Hij benadrukte daarin het belang van een dialoog en 'culturele uitwisseling' tussen Iran en Amerika.

De media-adviseur van Ahmadinejad meldde in juli dat Stone vorig jaar al een verzoek heeft ingediend. Toch besloot Iran hem geen toestemming te geven, omdat de Amerikaanse regisseur volgens Ahmadinejad deel uitmaakt van de culturele elite van 'de Grote Satan'.

De benaming 'Grote Satan' voor de Verenigde Staten werd geïntroduceerd door wijlen ayatollah Khomeini, nadat hij in 1979 de Islamitische Revolutie in Iran had doorgevoerd.

Stone heeft eerder films gemaakt over de voormalige Amerikaanse presidenten Richard Nixon en John F. Kennedy. Ook regisseerde hij een documentaire over de Cubaanse leider Fidel Castro. Stone staat zeer kritisch tegenover het beleid van de huidige president George Bush.