Ruzie over Joe Speedboot

Rechter beslist over filmrechten

Producent IJswater Films heeft schrijver Tommy Wieringa gedagvaard over de rechten van zijn boek Joe Speedboot. Dat heeft het bedrijf vrijdag laten weten. IJswater Films heeft naar eigen zeggen een optie op de verfilming van het boek. Maar Wieringa ontkent dat dit zo is. De rechter mag nu gaan bepalen wie er gelijk heeft.

Het Filmfonds, het CoBo Fonds en de Publieke Omroep kenden de verfilming vorige week bijna twee miljoen euro subsidie toe. 'Wij kunnen volgend voorjaar gaan draaien', aldus de producent van IJswater Films. Maar als het aan schrijver Tommy Wieringa ligt, komt het niet zo ver. 'We hebben een diepgaand artistiek verschil van mening', vat hij het probleem samen.

Beide partijen hebben voor de rechtbank hun visie op de zaak gegeven. De rechter doet binnenkort uitspraak.

Wieringa's boek vertelt over Fransje Hermans, die na een ongeluk zijn spraakvermogen verliest en in een rolstoel belandt. Zijn leven lijkt voorbij. Tot hij de alleskunner Joe Speedboot ontmoet. Hoewel Fransje slechts één arm kan bewegen, lijkt voor de jongen plotseling alles mogelijk te worden: een vliegtuig bouwen, armworstelkampioen worden en zelfs de mysterieuze Picolien Jane veroveren.

(Bron: ANP)