Roken in Holywoodfilms strenger beoordeeld

MPAA voegt roken toe aan leeftijdsgrensbepaling

De Motions Picture Association of America (MPAA), de Amerikaanse tegenhanger van de Nederlandse Kijkwijzer, houdt voortaan ook rekening met roken bij het bepalen van de leeftijdsgrens voor films. Eerder werd roken door minderjarigen in films al meegenomen in de keuring, maar nu is ook roken door volwassenen toegevoegd aan de lijst van criteria waarop ondermeer sex, geweld en grof taalgebruik staan.

De organisatie zal rekening houden met de context en tijd waarin de film zich afspeelt, waardoor niet elke film waarin gerookt wordt strenger wordt gekeurd. Zo zou Good Night and Good Luck (2005) van George Clooney, over de kettingrokende nieuwslezer Edward R. Murrow , zijn milde beoordeling behouden vanwege de historische feiten.

Critici vinden dat de maatregel niet ver genoeg gaat en eisen dat elke film waarin gerookt wordt automatisch een R-rating krijgt, wat inhoudt dat iedereen onder de 17 jaar zonder begeleiding van een oudere niet naar de film mag. Zij wijzen erop dat de kans dat kinderen gaan roken driemaal zo hoog is als ze een film zien waarin de hoofdpersonen roken.