Release De Vliegeraar nu ook buiten Afghanistan uitgesteld

Jonge acteurs moeten eerst veilig zijn

Saskia Legein ,

De Afghaanse release van The Kite Runner, de verfilming van de bestseller De Vliegeraar van Khaled Hosseini, werd eind september al afgelast vanwege een controverse die was ontstaan rond een verkrachtingsscène. Paramount Studios heeft nu ook de release in de rest van de wereld uitgesteld. Eerst moet de veiligheid van de twee jongens die de hoofdrollen vertolken zijn gegarandeerd.

Paramount heeft de wereldwijde releasedatum zes weken verzet om de jongens tijd te geven hun schooljaar in Afghanistan af te maken, dat op 6 december eindigt. Daarna zullen de jongens onder begeleiding naar de Verenigde Staten worden gebracht.

Het boek van de Afghaans-Amerikaanse schrijver Khaled Hosseini opent met een beschrijving hoe de 12-jarige Amir getuige is van de verkrachting van zijn vriendje en bediende Hassan, een jongen die tot de etnische minderheid van de Hazara's hoort.

Ahmad Khan Mahmidzada, die Hassan speelt, en zijn vader verklaarden eind vorige maand dat ze vooraf niets van de gewraakte scène hadden geweten. De producent van The Kite Runner zegt dat beide uitgebreid waren geïnformeerd tijdens de casting van de film en ook goed op de hoogte waren tijdens de opnamen in China. Vader en zoon Mahmidzada spraken hun zorgen uit dat de verkrachting in de film tot een stammenconflict in Kabul zou kunnen leiden en dat hun eigen veiligheid mogelijk in gevaar was. Vorig jaar was er ook al ophef ontstaan tijdens de opening van Kabul Express, een Indiase film die zich afspeelt in Afghanistan, waarin een van de personages de Hazara's bloeddorstige moordenaars noemt. De acteur die de zin uitspreekt moest in allerijl naar India worden teruggebracht.

Een woordvoerder van de Afghaanse Stichting voor Cultuur en Maatschappij, liet weten dat de verkrachting alleen problemen zou veroorzaken als de scène expliciet in beeld zou worden gebracht.

Regisseur Marc Forster (Monster's Ball, Finding Neverland, en ook aangetrokken voor de volgende Bond-film) heeft verzekerd dat dat niet het geval was. De suggestie van verkrachting beperkt zich nu tot een shot waarin een riem wordt ontgespt en een volgend shot waarin een paar druppels bloed uit Hassans broek vallen.

Paramount Studios vreesde dat na de aanvankelijk in november geplande Engelse release van The Kite Runner piratenkopieën Afghanistan in zouden worden gesmokkeld, waardoor de jonge spelers misschien gevaar zouden kunnen lopen.