Ratatouille gooit hoge ogen

Nieuwe Pixarfilm favoriet van Amerikaanse critici

Ratatouille, de nieuwe film van animatiestudio Pixar (Toy Story, The Incredibles), is volgens Amerikaanse filmjournalisten voorlopig de beste film van dit jaar. Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde halfjaarlijkse rapport van de website Rotten Tomatoes, waarin filmrecensies uit de eerste helft van 2007 met elkaar worden vergeleken. Ratatouille verschijnt 1 augustus in de Nederlandse bioscopen.

Ratatouille - momenteel honderdvijftig positieve recensies tegenover zes negatieve - gaat over een rat die in Parijs graag chefkok van een chique restaurant wil worden. De top drie van criticifavorieten wordt verder aangevuld met Away From Her, het regiedebuut van actrice Sarah Polley over een vrouw met Alzheimer, en Once, een moderne musical over een Ierse singer-songwriter. Beide films worden dit najaar in Nederland uitgebracht.

Het merendeel van de titels in de staart van het klassement kreeg ook op Cinema.nl geen warm onthaal . The Number 23 ('nooit echt mysterieus'), Premonition ('wanneer de puzzelstukken op hun plek beginnen te vallen, slaat ook de teleurstelling toe') en The Reaping ('ontbeert de basis voor goede horror') vielen niet in goede aarde. De romantische komedie Because I Said So, met onder andere Diane Keaton, heeft de twijfelachtige eer de lijst met tien slechtste films aan te voeren. Toch krijgt de film binnenkort een Nederlandse release.

Alleen films met meer dan vijftig recensies werden in het overzicht van Rotten Tomatoes opgenomen . De Top 25 en Bottom 10 worden aan de hand van een gewogen gemiddelde samengesteld. Vorig jaar stond Casino Royale verrassend op de eerste plaats. Basic Instinct 2 eindigde onderaan - slechts tien van de 144 verzamelde kritieken waren positief.