Publiek kiest favoriete docs

top 20 tijdens IDFA vertoond

Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) bestaat dit jaar twintig jaar. Ter gelegenheid daarvan kunnen geïnteresseerden tot 1 september hun favoriete IDFA-documentaires van de afgelopen twee decennia kenbaar maken. Tijdens de komende editie van het festival, van 22 november tot en met 2 december, wordt de publiekstop 20 vertoond.

Via www.dagkrant.idfa.nl/top20 kunnen documentaireliefhebbers op maximaal vijf films stemmen. De twintig meest gekozen documentaires worden in een speciaal programmaonderdeel tijdens de komende jubileumeditie van IDFA vertoond .

De voorlopige tussenstand wordt op dit moment -weinig verrassend- aangevoerd door Bowling voor Columbine van Michael Moore, dat het festival in 2002 opende. Moore laat daarin op de hem kenmerkende bulldozerwijze de wapengekte en paranoia in zijn vaderland Amerika zien.

Ook de rest van de publieksfavorieten zijn tot nog toe opvallend actueel, met uitzondering van de klassieker The Thin Blue Line van Errol Morris uit 1988. Morris vermengde feit en fictie in deze ijzingwekkende whodunit-documentaire over de ter dood veroordeelde Texaan Randall Dale Adams.

Bezoekers van de website die hun persoonlijke top 5 invullen, maken kans op een aantal prijzen. Er worden twee gastenpassen uitgereikt, tien dvd's van het IDFA's Delicatessen label en twintig mensen kunnen een vrijkaartje winnen voor een film naar keuze tijdens IDFA 2007 .