Polanski maakt film over 'Blair'

Politieke thriller valt Tony Blair aan

Roman Polanski gaat de bestseller The Ghost van Robert Harris verfilmen. De politieke thriller is een verholen aanval op ex-premier Tony Blair.

In The Ghost dreigt de voormalige premier Adam Lang voor oorlogsmisdaden terecht te moeten staan in Den Haag. Lang houdt zich schuil aan de Amerikaanse oostkust om daar zijn memoires te schrijven, terwijl terroristen Londen bombarderen.

Harris schreef het boek uit teleurstelling over het buitenlandbeleid van de Labour regering en baseerde zijn hoofdpersonage op Tony Blair. Polanski en Harris zullen samen het script schrijven. 'Ik was al lang op zoek naar een politieke thriller om te regisseren. The Ghost is perfect. Een groot deel van het verhaal speelt zich af in een huis aan zee, midden in de winter. Klassiek Polanski-terrein', liet de regisseur weten.

Voor Polanski staat in Amerika nog altijd een arrestatiebevel uit voor een verkrachtingszaak in 1977. Als gevolg daarvan zal de regisseur niet rond de locatie in het boek, Martha's Vineyard, kunnen filmen. Waarschijnlijk zal de Noord-Europese kust dienst doen als vervanger.