Polanski in de hoofdrol

Roerige leven van de regisseur verfilmd

Regisseur Damian Chapra gaat een film maken over het roerige leven van collega Roman Polanski (oa Chinatown, The Pianist). De film, met de titel Polanski, behandelt onder meer zijn jeugd in het Poolse getto Krakow tijdens de Holocaust en de moord in 1969 op zijn hoogzwangere vrouw Sharon Tate door leden van de Charles Manson-sekte.

De beruchte rechtszaak in de jaren zeventig zal ook aan bod komen. Vlak na de première van Chinatown (1974) werd Polanski ervan beschuldigd de dertienjarige Samantha Geimer te hebben gedrogeerd en verkracht in het huis van zijn vriend Jack Nicholson. Er volgde een rechtszaak maar nog voor de afloop daarvan vluchtte Polanski naar Europa en woont sindsdien in Frankrijk. Omdat in de Verenigde Staten nog altijd een arrestatiebevel tegen hem uitstaat, kan de regisseur het land niet meer in en mag hij er ook niet meer filmen.

Afgelopen week kondigde Roman Polanski zelf aan de bestseller The Ghost te zullen verfilmen. Het boek, een nauwelijks verholen aanval op Tony Blairs actieve steun aan Bush' War on Terror, speelt zich grotendeels aan de oostkust van Amerika af. Polanski liet weten dat de kust van Scandinavië waarschijnlijk als stand-in zal fungeren.

In vakblad Hollywood Reporter zei Damian Chapra het onbegrijpelijk te vinden dat het fascinerende leven van Polanski nog nooit was verfilmd. Bij het schrijven van het script baseerde Chapra zich op rechtbankverslagen en publieke documentatie rond de spraakmakende regisseur.

Vanaf januari 2008 zullen de opnamen voor de film Polanski plaatsvinden in België, Polen en Amerika. Wie Polanksi zal gaan spelen is nog niet bekend.