Wisseling van de wacht in de voorlinie van het Amsterdam Fantastic Film Festival. Artistiek directeur en festivaloprichter Jan Doense doet na tweeëntwintig jaar een stapje terug, vooral om zich meer te richten op het maken van films. Hij blijft wel actief als programmeur. Doense wordt intern opgevolgd door AFFF-programmeur en filmjournalist Phil van Tongeren.

Volgens de nieuwe voorman zijn er geen grote veranderingen op komst. Het team van nauw samenwerkende filmprogrammeurs als stuwende kracht blijft intact. 'Ik ben geen Huub Bals die in de begintijd van het Filmfestival Rotterdam in zijn eentje alle beslissingen nam,' aldus Van Tongeren. Al sinds 1985 is hij bij het festival werkzaam als programmeur en tekstredacteur, toch ambieerde hij zijn nieuwe functie niet eerder. 'Vorig jaar had ik er rond deze tijd zelfs nog nooit aan gedacht.'

Onder leiding van Doense kwam er de afgelopen jaren meer diversiteit in de filmprogrammering, in een poging het vroegere horrorimago - het festival begon in 1984 als The Weekend of Terror - van zich af te schudden. Sindsdien benadrukte Doense voortdurend dat het festival meer is dan horror alleen. 'Die imagodiscussie is wat mij betreft gesloten, eigenlijk was ik daar vorig jaar al klaar mee,' zegt Van Tongeren, die niet alleen de films, maar ook het publiek ('veel meer vrouwen') zag veranderen.

Van Tongeren beseft dat het moeilijk wordt om ook publiekelijk in de voetsporen van zijn voorganger te treden. Doense wierp zich in zijn functie op als een fanatieke pleitbezorger van de fantastische cinema en schroomde de televisiecamera's niet. Zien we van Tongeren volgend jaar aan tafel bij De Wereld Draait Door? De kersverse directeur lacht: 'We zullen zien.'

De 24ste editie van het Amsterdam Fantastic Film Festival vindt plaats van 16 tot en met 23 april 2008. Er is nog geen locatie bekend.