Parijs, L.A. en Italië nagebouwd buiten Londen

Engelse studio verdubbelt aantal filmsets

Pinewood, de grootste filmstudio in Engeland waar recentelijk United 93, The Bourne Ultimatum, Atonement en Stardust zijn opgenomen, heeft een verdubbeling van het aantal vaste sets aangekondigd. In de komende twee jaar zullen op haar terrein - net buiten Londen - onder meer het centrum van Parijs, delen van Los Angeles, een Romeins amfitheater en het Italiaanse Como-meer worden nagebouwd.

De schaalvergroting van Pinewood zal naar schatting 200 miljoen Engelse pond (280 miljoen euro) gaan kosten, meldden The Guardian en vakblad Variety. Behalve een veelvoud aan filmsets zullen meer dan tweeduizend huizen worden gebouwd om permanente woonruimte te bieden aan filmprofessionals. Directeur Ivan Dunleavy van Pinewood zei dat Sillicon Valley in Californië en het financiële district Canary Wharf in Londen bewijzen dat zulke woon-werkgebieden succesvol zijn.

Pinewood moet nog wel op groen licht wachten van de regering want de locaties van de voorgenomen bouw liggen in een groene strook. Dunleavy heeft laten weten er alle vertrouwen in te hebben dat de opbloeiende Engelse filmindustrie voorrang zal krijgen boven de ruimtelijke ordening. Engelse regisseurs als Ridley Scott (American Gangster) en Richard Curtis (Love Actually ) hebben inmiddels enthousiast gereageerd op de plannen van Pinewood.