Pareltjes van filmkunst

Volkskrant brengt derde Filmfestival dvd-box uit

De internationale cinema bloeit als nooit tevoren. De ene indrukwekkende speelfilm is nog niet uit of er verschijnt alweer een film die je absoluut gezien moet hebben. Voor wie graag het overzicht wil behouden, selecteerde de Volkskrant samen met A-Film de tien allermooiste speelfilms van deze tijd. De derde dvd-box Volkskrant Filmfestival bevat opnieuw tien pareltjes van filmkunst.

De films:

MAR ADENTRO van ALEJANDRO AMENÁBAR
Een man die al bijna dertig jaren verlamd in bed ligt, voert een strijd voor een waardig levenseinde. Overtuigende euthanasiefilm, die goed duidelijk maakt dat individuele keuzevrijheid bij élke levensfase hoort.

VOLVER van PEDRO ALMODÓVAR
Actrice Penélope Cruz schittert in deze film als de volkse Raimunda die, ondanks allerlei tegenspoed trots overeind blijft. Volver is een originele mix van soapelementen en diepliggende thema's.

BROKEBACK MOUNTAIN van ANG LEE
Bekroonde film over twee cowboys die verliefd op elkaar worden, maar onder druk van hun milieu met een vrouw trouwen. De film maakt het verdriet over onvervulde verlangens tastbaar.

CACHÉ van MICHAEL HANEKE
Meervoudig bekroonde film over de pijnlijke kanten van de multiculturele samenleving. Een zelfingenomen Franse tv-presentator wordt bespioneerd door een kansarme Algerijn. Welke rekening heeft die laatste te vereffenen?

LAST DAYS van GUS VAN SANT
Een radicale en fascinerende verfilming van de laatste levensdagen van popicoon Kurt Cobain. In stille maar veelzeggende beelden wordt de alles verwoestende keerzijde van de roem uitgetekend.

MATCH POINT van WOODY ALLEN
Een arme jonge Ier moet kiezen tussen twee vrouwen: de een biedt hem de kans om hogerop te komen, de ander begeert hij. Een adembenemend relatiedrama en misdaadverhaal ineen.

MANDERLAY van LARS VON TRIER
Op de katoenplantage Manderlay blijkt anno 1930 nog slavernij te bestaan. Gangsterdochter Grace wil daar een einde aan maken, maar raakt verstrikt in de werking van ideologie.

THE WIND THAT SHAKES THE BARLEY van KEN LOACH
Epische vertelling over een jonge Ierse arts die betrokken raakt bij de strijd van de IRA tegen de Britten. Indringende en mooi gemaakte film die de grenzen van loyaliteit en idealisme opzoekt.

REQUIEM van HANS-CHRISTIAN SCHMID
Als een 21-jarige studente niet van haar epilepsie kan genezen, denken haar ouders dat ze door de duivel bezeten is. En die moet worden uitgedreven. Heftig psychologisch drama op basis van ware gebeurtenissen.

DER UNTERGANG van OLIVER HIRSCHBIEGEL
Hitlers laatste dagen gezien door de ogen van zijn secretaresse. Imponerende film die toont hoe de dictator zijn aanvankelijk nog enigszins menselijke trekjes verliest en totaal paranoïde wordt in de hel van Berlijn.