Pan's Labyrinth beste film

Amerikaanse filmcritici kiezen favorieten

De Spaanstalige film Pan's Labyrinth van Guillermo del Toro is door de American National Society of Film Critics (NSFC) uitgeroepen tot beste film van 2006. Paul Greengrass won voor United 93 de prijs voor beste regisseur.

De beste actrice van 2006 is volgens de filmcritici Helen Mirren. Ze kreeg de onderscheiding voor haar rol in Stephen Frears' The Queen. Forest Whitaker was de beste acteur voor zijn rol in The Last King of Scotland van Kevin McDonald.

Pan's Labyrinth, vanaf maart in de Nederlandse bioscopen, is het verhaal van de jonge Ofelia die op haar eigen manier met het geweld van het fascistische regime in Spanje omgaat: ze vlucht in een fantasiewereld waar ze in Pans Labyrinth opdrachten moet vervullen.

De NSFC bestaat uit filmcritici van bladen zoals Times, Newsweek en The New Yorker. De prijzen worden sinds 1967 uitgereikt, maar in tegenstelling tot andere grote prijsuitreikingen, zijn ze geen goede Oscarindicator: van de veertig keer dat de NSFC haar prijzen uitreikte, is de beste film slechts vier keer overeengekomen met de Oscarwinnaar .