Nominatie- en prijzencircus losgebarsten

Beste naaktscène: Viggo Mortensen

In de aanloop naar de Golden Globes en Oscars zijn de nominatie- en prijzenlijstjes niet van de lucht. Iedere zichzelf respecterende vereniging van regisseurs, producenten, acteurs en journalisten schuiven hun favorieten alvast naar voren.

Gisteren nomineerde de acteursvakbond Screen Actors Guild (SAG) Cate Blanchett twee keer, voor haar hoofdrol in Elizabeth: The Golden Age en voor haar bijrol als Bob Dylan in I'M Not There. Blanchett moet het opnemen tegen Angelina Jolie, Julie Christie, Marion Cotillard, en Ellen Page.

Grootste kanshebber is Into the Wild, over de topstudent en atleet Christopher McCandless die koos voor een leven in de wildernis van Alaska. De film, geregisseerd door Sean Penn, kreeg maar liefst zeven SAG-nominaties, onder meer voor hoofdrolspeler Emile Hirsch, Hal Holbrook, Catherine Keener, en voor de cast in zijn geheel. Hirsch kreeg in de categorie beste acteur gezelschap van George Clooney voor Michael Clayton, Daniel Day Lewis voor There Will Be Blood, Ryan Gosling voor Lars and the Real Girl en Viggo Mortensen voor Eastern Promises.

Behalve Into the Wild, werden ook No Country for Old Men, 3:10 To Yuma, Hairspray en American Gangster genomineerd als films met de beste cast . Op 27 januari worden de SAG-awards uitgereikt.

De Alliance of Women Film Journalists heeft haar winnaars al bekend gemaakt. Dat is altijd leuk, want naast de gebruikelijke categorieën delen de kritische vrouwen ook originelere prijzen uit. Hilary Swank is dit jaar 'de actrice die het hardst een nieuwe agent nodig heeft' (vorig jaar gewonnen door Uma Thurman). Shrek 3 is 'de sequel die nooit gemaakt had mogen worden' (vorig jaar Basic Instinct 2). Margot At The Wedding was 'de film die je graag in de armen had willen sluiten, maar het gewoon niet kon' (vorig jaar Marie Antoinette) en Viggo Mortensen zorgde in Eastern Promises voor de beste naaktscène (vorig jaar verzorgd door Kate Winslet en Patrick Wilson in Little Children).