Nederlandse films genomineerd voor Emmy's

Valse Wals en De Uitverkorene

Nederland heeft dit jaar twee nominaties in de wacht gesleept voor de International Emmy Awards, de belangrijkste Amerikaanse prijs voor buitenlandse televisieprogramma's.

De film Valse Wals van regisseur Mark de Cloe is genomineerd in de categorie voor kunstzinnige programma's. Acteur Pierre Bokma is genomineerd in de categorie beste acteur voor zijn rol in de telefilm De Uitverkorene van regisseur Theu Boermans.
Dat heeft de International Academy of Television Arts & Sciences bekendgemaakt. De uitreiking van de Emmy Awards is 19 november in New York.

Valse Wals is gebaseerd op de door muziektheatergezelschap Orkater gemaakte voorstellingen Valse Wals (1998), Bankstel (2000) en Zucht ( 2002). Net als in de voorstellingen spelen Ria Marks en Titus Tiel Groenestege de hoofdrollen in de film. Valse Wals verbeeldt zonder tekst en in een mengvorm van dans, mime en muziek drie fasen uit het leven van een man en een vrouw.

De telefilm De Uitverkorene vertelt over het softwarebedrijf van twee diepgelovige broers (Pierre Bokma en Kees Prins). Op het moment dat het bedrijf naar de Amerikaanse beurs gaat, blijkt dat het op drijfzand is gebouwd. De productie werd eerder al bekroond met een Gouden Beeld en de Prix Europa voor beste tv-drama.

Nederland doet het de laatste jaren goed bij de uitreiking van de Emmy Awards. In 2006 werd actrice Maryam Hassouni bekroond als beste actrice voor haar rol in het terroristendrama Offers. Ook ontvingen Hans Liberg en Jean van de Velde al eens een beeldje. De eerste voor zijn voorstelling Liberg zaps himself, de tweede voor de legendarische aflevering van All Stars waarin het voetbalteam Swift Boys het op moet nemen tegen een equipe van Duitse gehandicapten.

(Bron: ANP)