Nederlandse Film boekt records

Voor het eerst drie Nederlandse films in topdrie

De Nederlandse film boekt records in de bioscopen. Voor het eerst staan drie Nederlandse films bovenaan in de toptwintig van best bezochte films. Alles is Liefde, Waar is het paard van Sinterklaas? en Timboektoe bezetten afgelopen week de eerste, tweede en derde plaats.

Het is nog niet eerder voorgekomen dat drie Nederlandse films bovenaan stonden. De Nederlandse film heeft afgelopen week gezamenlijk voor bijna vijftig procent van de kassaopbrengst gezorgd. Vooral Alles is Liefde breekt records. De eerste twee weken trok de romantische komedie van Joram Lürsen met onder meer Carice van Houten 325.000 bezoekers. Dit is nog beter dan Zwartboek, Paul Verhoevens recordfilm vorig jaar.

Behalve Timboektoe, Dave Schrams verfilming van het boek van Carry Slee en Waar is het paard van Sinterklaas?, Micha Kamps vervolg op de eerste Sinterklaasfilm, doet Niek Koppens documentaire Goud over het wereldkampioenschap van het damenshockeyelftal het ook heel goed . De Britse film Control, het debuut van de Nederlandse regisseur Anton Corbijn , trekt eveneens veel toeschouwers.

Na de huidige succesfilms gaan komende maand nog meer Nederlandse films in roulatie. Deze week komt Nadine van Erik de Bruyn in de bioscoop en begin november de in Locarno en Utrecht (drie gouden kalveren) bekroonde film Tussenstand van Mijke de Jong. Medio november gaat de documentaire See you in Vegas van Antoinette Beumer en Maaik Krijgsman over Hans Klok uit. Daarna volgt De Scheepsjongens van Bontekoe van Steven de Jong. Een week later Kapitein Rob en het geheim van professor Lupardi van Hans Pos. In december, tenslotte, de nieuwe Dick Maas: Moordwijven.

Bron: FilmFonds