Nederlands tintje bij uitreiking 'Italiaanse Oscars'

Documentaire met materiaal Joris Ivens wint prijs

De documentaire Il mio paese, met daarin materiaal van de Nederlandse cineast Joris Ivens, heeft gisteren de David di Donatello voor beste documentaire gewonnen. Dit is de Italiaanse Oscar.

Met Il mio paese ('mijn land') bouwt filmmaker Daniele Vicari verder op Ivens ' neorealistische l'Italia non è un paese povero ('Italië is geen arm land'). Ivens' driedelige tv-documentaire over de snelle industrialisatie van Italië na de Tweede Wereldoorlog wordt bekeken vanuit het Italië van nu.

Ivens maakte zijn documentaireserie tussen 1959 en 1960 in opdracht van het Italiaanse staatsgasbedrijf. De Nederlander filmde de bloeiende industrie, maar legde tegen de zin van televisiezender RAI ook de armoede van Italië vast. RAI weigerde de beelden vervolgens te accepteren en dreigde met inbeslagneming, waarna Ivens de filmblikken stal.

Grote winnaar tijdens de David di Donatello's was de film La sconosciuta van Giuseppe Tornatore, over een Oekraïnische vrouw met een gewelddadig verleden. De regisseur van onder meer Nuovo cinema Paradiso won zelf de prijs voor beste regie. Ook won de film in de categorieën beste vrouwelijke hoofdrol (Kseniya Rappoport), beste cinematografie en beste muziek.