NFF presenteert filmcanon

'Beginpunt dat uitnodigt voor discussie'

Een commissie onder leiding van voormalig PvdA-politica Jeltje van Nieuwenhoven presenteert aanstaande september tijdens de 27ste editie van het Nederlands Film Festival de Canon van de Nederlandse film.

Het gaat om films die van grote betekenis zijn voor de Nederlandse filmcultuur en tevens de diversiteit van de Nederlandse film weerspiegelen. Ook komt er een lijst met belangrijke gebeurtenissen in de Nederlandse filmgeschiedenis.

Het opstellen van een nieuwe maatstaf is echter niet de bedoeling. 'De lijst is wat voorspelbaar, een beetje een verzameling van de grootste gemene deler,' reageert commissielid Karel Dibbets, mediahistoricus aan de Universiteit van Amsterdam. 'Persoonlijk hoop ik dat er snel een alternatieve lijst komt. Zie deze canon meer als een beginpunt dat uitnodigt voor een discussie. Het is ook maar een heel klein lijstje.' Over het precieze aantal films wilde Dibbets geen uitspraken doen.

Tijdens het filmfestival wordt de canon bekendgemaakt met een publicatie en een presentatie van een dvd- box. Alle films worden tijdens het festival vertoond, en maken na afloop een ronde langs diverse filmtheaters. Tegelijk organiseert het filmfestival een uitgebreid eerbetoon aan de in 1997 overleden filmmaker Bert Haanstra, met onder andere een seminar waarin het werk van de maker van films als Alleman en Fanfare besproken wordt.

Het 27ste Nederlands Film Festival vindt plaats van 26 september tot en met 6 oktober.