NFF in de ban van komedie

'Komedie is een echte discipline'

Het In the Picture-programma van het Nederlands Film Festival staat dit jaar in het teken van komedie. Het festival vertoont onder meer een aantal succesvolle Nederlandse komedies van de afgelopen decennia, waaronder Bert Haanstra's Fanfare (1958), Ja zuster, nee zuster (2002) en een selectie met korte films.

In tegenstelling tot het horrorprogramma van vorig jaar, toen Nederhorror aan een plotselinge opmars bezig was, is de keuze voor komedie minder actueel. ' Komedie is een heel moeilijk genre, dat maakt het interessant,' zegt programmeur Hildegard Bongarts, verantwoordelijk voor het speciale festivalprogramma. 'Of de film flopt, of het wordt een gigantisch succes. Hoe dat komt? Geen idee, maar we gaan het er tijdens het festival zeker over hebben.'

Bongarts noemt komedie 'een echte discipline', waarvan in het programma zoveel mogelijk facetten worden belicht. Zo zoeken stand-up comedians in het veelzeggende onderdeel 'Oh buurman, wat doet u nu?' in de geest van de familie Flodder naar pakkende oneliners voor een nieuw script. Leentjebuur spelen bij kleinkunst moet volgens Bongarts in combinatie met een live publiek voor nieuwe inzichten zorgen.

In the Picture bestaat verder uit een masterclass komedie- schrijven van scenarioschrijver Robert Alberdingk Thijm (All Stars, Flodder, Dunya & Desi) en een lezing voor acteurs van de Amerikaanse schrijver John Vorhause, onder meer bekend van Married With Children. Ook spelen professionele acteurs een aantal scènes uit nog niet gemaakte films en wordt in één dag een aflevering van de sitcom Pretty, Sick & Twisted opgenomen, gemonteerd en vertoond.

Het 27ste Nederlands Film Festival vindt in Utrecht plaats van 26 september tot en met 6 oktober.