Moby's gratis tracks voor filmmakers

Deze maand weer twintig nieuwe

Moby biedt voor onafhankelijke, non-profit filmmakers en filmstudenten gratis zijn muziek aan voor hun werk. Dat meldde vakblad Variety gisteren.

Al een tijdje wijst Moby onafhankelijke makers en filmacademies op de mogelijkheid zijn muziek gratis te downloaden via zijn eigen website. Zolang de films in een niet-commerciële omgeving worden vertoond, is zijn muziek rechtenvrij te gebruiken. Pas als de films worden gedistribueerd en in het theatercircuit voor het publiek worden vertoond, vraagt Moby een bijdrage. Dat geld wordt vervolgens doorgesluisd naar goede doelen.

'De grootste klacht die ik van bevriende onafhankelijke filmmakers hoor, is dat platenmaatschappijen ze nooit terugbellen of dat de bedragen voor de muziekrechten astronomisch zijn', verklaarde Moby zijn initiatief aan Variety.

Op www.mobygratis.com zijn 44 niet eerder uitgebrachte tracks te downloaden, 11 instrumentele tracks van zijn album Hotel, zes tracks van Play: B-sides, en drie van het album 18. Later deze maand wil Moby daar twintig nieuwe gratis tracks voor filmmakers aan toevoegen, liet hij Variety weten.