Mimespeler Marcel Marceau (84) overleden

Theatericoon vertolkte ook filmrollen

Marcel Marceau, 's werelds bekendste mimespeler, is op 84-jarige leeftijd overleden. De Fransman gold als uniek in zijn vak, waarbij een acteur een situatie of verhaal zonder spraak uitbeeldt met alleen, handen, mimiek en lichaamstaal.

Marcel Marceau, die eigenlijk Marcel Mangel heette, werd beroemd met zijn creatie van Bip, een tragikomisch clownesk figuur met een wit gezicht, een gestreept pak en een zijden hoed. In 1978 richtte Marceau de Ecole de Mimodrame in Parijs op.

Behalve in het theater, trad Marceau ook in films op. Na zijn debuut in de korte film Un Jardin Public (1954) van Paul Paviot, speelde hij verschillende rollen.

Zijn meest memorabele filmrol was die in Silent Movie (1976) van Mel Brooks. Marceau is daarin het enige sprekende personage, met een tekst die beperkt bleef tot een kort en krachtig 'Non', wanneer hij een rol weigert in een stomme film.

Het laatst was Marceau te zien als zichzelf in de documentaire Charlie: The Life And Art Of Charles Chaplin (2003) van Richard Schickel.