Meeste illegale kopieën komen uit Canada

Canada levert de helft van alle illegale kopieën

De helft van alle illegale films op het internet komt uit Canada. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse filmmaatschappij Twentieth Century Fox.

De grootste hoeveelheid van de films komen uit de Franstalige provincie Montreal: films gaan daar zowel in het Frans als in het Engels in première, waardoor er over de hele wereld interesse is in de kopieën. Bovendien komen Hollywoodproducties vaak eerder uit in Canada dan in bijvoorbeeld Europa en Azië .

De piraterij beperkt zich niet tot het internet. Ook illegale dvd's worden op grote schaal in Canada geproduceerd. Volgens Twentieth Century Fox doet de Canadese regering te weinig om het probleem op te lossen. Zo is het in Canada juridisch toegestaan om opnameapparatuur in de bioscoopzaal mee te nemen.

Twentieth Century Fox heeft bij een Canadese bioscoopketen gedreigd de filmreleases in Canada te vertragen, als er niets aan het probleem van illegale kopieën wordt gedaan. De Verenigde Staten hebben Canada inmiddels toegevoegd aan de country watch list van grote piratenlanden. Daarop staan ook China, Rusland , India en Maleisië.