Korte films in Cannes

Bekende regisseurs maken 3-minuten film

Vijfendertig regisseurs gaan voor het 60-jarig jubileum van het filmfestival in Cannes een filmpje van 3 minuten maken. Het thema van de filmpjes is 'een bioscoopbezoek'.

Roman Polanski, Lars von Trier, Alejandro Gonzales Iñarritu en David Cronenberg zijn enkele van de regisseurs die aan dit project meewerken. Ook Zhang Yimou, Tsai-ming Liang en Ethan en Joel Coen doen mee. De filmpjes worden samen tot een lange film gemaakt, getiteld Chacun son cinéma, die op 20 mei op het festival en tegelijkertijd op tv wordt vertoond.

Hoewel er geruchten gaan over de onderwerpen van de filmpjes - zo zou Cronenberg zijn filmpje in een toilet gemaakt hebben - is het de bedoeling dat de ideeën van de regisseurs, ook voor elkaar, geheim blijven.

'De regisseurs weten niets, nog niet eens het plot, van de filmpjes van hun collega-filmmakers', meldt festivaldirecteur Gilles Jacob in de Franse krant Le Monde. Iedere filmmaker heeft een bescheiden budget gekregen, waardoor er volgens de directeur meer van hun inventiviteit gevraagd wordt.