Komende Hollywoodgolf: speelgoedpoppetjes

He- en Action Man lopen zich warm

Na verfilmingen van stripboeken en televisieseries uit de jaren zeventig, grijpt Hollywood inmiddels gretig naar hypes uit de jaren tachtig.

Ruim twintig jaar geleden speelden massa's tienjarige jongens, nu de geldbeheerders van de grote studio's, met agressieve speelgoedpoppen die op zaterdagochtend en woensdagmiddag handig commercieel werden begeleid door animatieseries op de televisie.

Op 5 juli verschijnt Transformers in de Nederlandse bioscopen, waarin robots desgewenst in iedere denkbare vorm kunnen transformeren, van robot tot vliegtuig, van vliegtuig tot tank. Het zal de eerste in een reeks van speelgoedpop-verfilmingen zijn.
Zo tekende Transformers-producent Lorenzo di Bonaventura al voor G.I. Joe, Amerika's übergevechtssoldaat, die buiten de Verenigde Staten werd gelanceerd als Action Man.

Warner Bros en producent Joel Silver gaan Masters of de Universe maken, waarin de bovennatuurlijke spierbundel He-Man vijanden moet verslaan. Scenarioschrijver Justin Mark is eveneens verantwoordelijk voor het script van Voltron, net als Transformers een mega-robot die zich instant kan omvormen.

Meisjes zullen in 2008 worden bediend met de animatiefilm Bratz, gebaseerd op de vorig jaar in Nederland geïntroduceerde modepoppen.
Kit Kittredge: An American Girl Mystery, waaraan kwaliteitsproducent HBO Films zich heeft verbonden, staat ook nog op stapel. Daarin speelt Abigail Breslin (Little Miss Sunshine), de hoofdrol van Kit, één van de talloze creaties van Barbiefabrikant Mattel.