John Woo sloopt muur tussen games en films

Actieregisseur verlegt zijn grenzen

Actieregisseur John Woo (Face/Off, Mission Impossible: 2) gaat de nog uit te brengen game Ninja Gold van ontwerper Warren Spector verfilmen. Spector maakte eerder de games Deus Ex, Thief: Deadly Shadows en System Shock.

Het wordt steeds gebruikelijker dat filmmakers hun films aanbieden bij ontwikkelaars om er een gameversie van te maken, recente voorbeelden daarvan zijn King Kong en Spider-Man 3. Andersom vormden succesvolle games zoals Lara Croft: Tomb Raider en Resident Evil inspiratiebronnen voor films.

De samenwerking tussen Spector en Woo is bijzonder omdat game en film vanaf het begin direct samensmelten. Spector bedacht het idee en ontwikkelde samen met Woo de karakters.
In Ninja Gold worstelt een Japanse krijger van de oude stempel met moderne manieren van oorlogsvoering. De verhaallijn is gebaseerd op de werkelijke betrokkenheid van de Russische maffia en Japanse Yakuza in de omvangrijke goudsmokkel uit Zuid-Afrika. Woo's vaste producent Terrence Chang heeft laten weten dat de filmversie iets minder fantasie-elementen zal bevatten dan de game.

Woo is al sinds 2003 actief in de game-industrie met zijn eigen studio Tiger Hill Games. Zijn eerste spel, John Woo's Stranglehold, zal in augustus worden gelanceerd voor PlayStation 3 and Xbox 360. Stranglehold is het virtuele vervolg op Woo's klassieker Hard Boiled uit 1992. Voor de game zal Chow Yun-Fat opnieuw de hoofdrol spelen. Woo regiseerde de motion capture en was betrokken bij het ontwerp van het spel.
Producent Chang heeft al aangegeven Stranglehold ook in de bioscoop te willen uitbrengen.