Jean-Claude Brialy overleden

Franse Nouvelle Vague-acteur wordt 74 jaar oud

De Franse acteur Jean-Claude Brialy is op 74-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Brialy speelde in bijna tweehonderd films, waaronder Le genou de Claire (1970) van Eric Rohmer en La mariée était en noir (1968) van François Truffaut.

Brialy is vooral bekend geworden als Nouvelle Vague-acteur, de Franse filmbeweging die zich afzette tegen Hollywood. Na enkele kleine rollen brak hij dan ook door met een rol in de Nouvelle Vague-film Une femme est une femme (1961 ) van Jean-Luc Godard. Samen met acteurs als Jean-Paul Belmondo, Jean-Pierre Léaud en Gerard Blain behoort Brialy tot de acteursgeneratie die de Nouvelle Vague een gezicht gaf.

Brialy was een van de weinige acteurs die er openlijk voor uitkwam homoseksueel te zijn. Naast acteur was Brialy ook actief als regisseur. Hij werd door door de Franse staat geridderd vanwege zijn grote bijdrage aan de Franse kunst. De laatste twintig jaar speelde Brialy voornamelijk bijrollen. De laatste film waarin hij speelde is Monsieur Max (2006 ). 'Van de 185 films waarin ik gespeeld heb, heb ik mij 185 keer vermaakt' , zei hij.