Japan grootste filmland na VS

Harry Potter 5 in Tokio in wereldpremière

Harry Potter and the Order of the Phoenix van regisseur David Yates gaat op 28 juni in wereldpremière in Tokio. Distributeur Warner Brothers heeft bevestigd dat de hoofdrolspelers hierbij aanwezig zullen zijn. De vijfde film over de Engelse tovenaarsleerling gaat in Londen pas op 3 juli in première. Nederlandse fans moeten tot 12 juli wachten.

Warner Brothers volgt hiermee een trend. Ook recente kaskrakers als Spider Man 3 en Pirates of the Caribbean: At World's End waren als eerste in Tokio te zien. Voorheen gingen de grote films in Europese en Amerikaanse steden in wereldpremière en volgde de Aziatische markt pas later.

De grote filmstudio's hechten steeds meer belang aan de Japanse markt, die na de Amerikaanse markt de grootste ter wereld is. Het land haalt tien tot vijftien procent van de wereldwijde omzet voor films binnen. Daarnaast heeft Japan relatief weinig last van filmpiraterij, waardoor filmstudio's minder bang zijn dat hun film na de Japanse première direct op internet te downloaden is.