Japan en No Country in Rotterdam

IFFR schijnt licht op Kobayashi Masahiro en Coen Brothers

Het International Film Festival Rotterdam brengt een eerbetoon aan filmmaker Kobayashi Masahiro. De Japanner is Filmmaker in Focus op de 37ste editie. Tien van zijn films worden vertoond, waaronder zijn nieuwste: The Rebirth, waarin hij zelf een hoofdrol speelt. Speciale aandacht is er ook voor het werk van de broers Joel en Ethan Coen.

Kobayashi Masahiro (1954) begon zijn carrière als folkzanger en ging later filmscenario's schrijven. Hij debuteerde in 1996 als filmmaker met Closing Time . De experimentele filmer Robert Breer (Verenigde Staten) en de Russische Svetlana Proskoerina zijn ook Filmmakers in Focus op de komende editie. Cameron Jamie (Verenigde Staten) is Artist in Focus.

Het onderdeel Meet the Maestro draait om de broers Joel en Ethan Coen. Uit hun oeuvre worden Blood Simple, Fargo, The Big Lebowski, O Brother, Where Art Thou en The Man Who wasn't There vertoond. De nieuwste Coens-film No Country for Old Men gaat tijdens het festival in première.

Verder zijn er themaprogramma's rond films uit China en India en worden in het onderdeel Short: As Long As It Takes korte fictie-, documentaire-, videokunst-, en experimentele films vertoond.

Nieuw werk van Nederlandse filmmakers is ook te zien in Rotterdam. Zo beleven onder meer Megumi van Mirjam van Veelen, Het Moeras van BarBara Hanlo, LINKS van Froukje Tan en de korte fictiefilm Hemel Over Holland (over de moordenaar van Theo van Gogh) van Rolf van Eijk hun première.

De komende winnaars van het hoofdprogramma, de Tiger-competitie, krijgen meer geld dan hun voorgangers. Hoofdsponsor VPRO heeft het geldbedrag verhoogd. De drie winnende filmmakers in de competitie, opgericht in 1995 om eerste of tweede films te bekronen, krijgen ieder 15.000 euro. Dat is 5000 euro meer dan voorheen.

Het International Film Festival Rotterdam vindt plaats van 23 januari tot en met 3 februari 2008.