Jan Wolkers (81) overleden

Schrijver was ook voor de nationale film een icoon

Op Texel is schrijver en beeldend kunstenaar Jan Wolkers overleden. Hij werd 81 jaar. Behalve een indrukwekkend literair oeuvre heeft Wolkers ook zijn sporen nagelaten in de nationale film.

De bekendste verfilmde roman van Jan Wolkers is Turks Fruit (1973), die onlangs in de Canon van de Nederlandse Film werd opgenomen als een van de belangrijkste films in de nationale geschiedenis.

Gerard Soeteman bewerkte Wolkers' roman over het pikante en tragische liefdespaar Olga en Erik tot een script. Zo openlijk als Wolkers in zijn boeken over seks schreef, zo onverbloemd werd het ook op het doek gebracht. Turks Fruit zou de definitieve doorbraak betekenen voor regisseur Paul Verhoeven en acteurs Rutger Hauer en Monique van de Ven.

Zeven jaar later, in 1980, schreef Wolkers samen met Soeteman het script voor Spetters, ook al een geruchtmakende en iconische film van Paul Verhoeven, dit keer met Renée Soutendijk in de hoofdrol als sexy snackbareigenaresse.

Wolkers bewerkte in 1987 zelf zijn roman Terug naar Oegstgeest voor een filmscenario. In de film blikt Wolkers op het sterfbed van zijn vader terug op zijn streng gereformeerde jeugd. Theo van Gogh regisseerde.

Op dit moment werkt Monique van de Ven aan haar regiedebuut Zomerhitte, naar het boekenweekgeschenk van Jan Wolkers uit 2005. Sophie Hilbrand en Waldemar Torenstra spelen daarin de hoofdrollen. Zomerhitte gaat op 20 maart 2008 in première.