Jafar Panahi hoofdgast Amnesty International Filmfestival

Iraanse regisseur ontvangt oeuvreprijs

De Iraanse regisseur Jafar Panahi is hoofdgast van het Amnesty International Filmfestival, dat van 14 tot en met 18 maart in Amsterdam gehouden wordt. Hij ontvangt op zondagavond 18 maart, tijdens het sluitstuk van het filmfestival, de Hivos Cinema Unlimited Award voor zijn totale filmoeuvre.

De Iraanse regisseur Jafar Panahi (1960) heeft een grote staat van dienst. Na zijn studie voor regisseur in Teheran, maakte Panahi verschillende films voor de Iraanse televisie. Zijn eerste speelfilm, White Ballon, maakte hij in 1995. Na Ardekoul en The Mirror viel Panahi op met The Circle, een bewogen portret van vrouwenonderdrukking in Iran.

Op het Amnesty International Filmfestival draait Panahi's nieuwste film Offside, waarin we een groep jonge Iraanse meiden volgen die, vermomd als jongens, het voetbalstadion van Teheran proberen binnen te dringen. De film gaat op 22 maart landelijk in première.

Op zondagavond 18 maart reikt Jeroen Kramer de Hivos Cinema Unlimited Award uit. De Award wordt jaarlijks uitgereikt aan regisseurs die zich gedurende langere periode ingezet hebben voor de mensenrechten. De Hivos Cinema Unlimited Award wordt op het Amnesty International Film Festival voor het eerst uitgereikt.