Ira Levin (78) overleden

Schrijver van verfilmde romans Rosemary's Baby en The Boys from Brazil

Ira Levin, schrijver van verfilmde bestsellers als Rosemary's Baby, A Kiss Before Dying en The Boys From Brazil, is dinsdag op 78-jarige leeftijd in New York aan de gevolgen van een hartaanval overleden. Dat heeft zijn literair agent bekendgemaakt.

Levin studeerde nog toen hij in 1953 A Kiss Before Dying schreef, de thriller waarvoor hij meteen de Edgar Allan Poe Award kreeg. Pas veertien jaar later schreef hij zijn volgende boek, Rosemary's Baby, een griezelroman over satanisme . Later volgden nog The Boys From Brazil en The Stepford Wives.

De meeste van zijn boeken werden, met wisselende kwaliteit, verfilmd, A Kiss Before Dying en The Stepford Wives zelfs tweemaal. Ook The Boys From Brazil wordt volgend jaar voor een tweede maal verfilmd. Levin schreef ook het toneelstuk Deathtrap, over een oudere dramaschrijver die een jongere collega wil doden en zijn stuk wil stelen. Het toneelstuk werd tussen 1978 en 1982 bijna 1800 keer opgevoerd op Broadway en, hoe kan het ook bijna anders met werken van Levin, verfilmd.

Blij met de nalatenschap van zijn bekendste werk Rosemary's Baby is Levin naar eigen zeggen nooit geweest. 'Ik voel me schuldig dat Rosemary's Baby heeft geleid tot The Exorcist en The Omen', verklaarde hij in 2002 tegen de krant Los Angeles Times. 'Een hele generatie is eraan blootgesteld, gelooft meer in Satan . Ik geloof niet in Satan en ik geloof dat het fundamentalisme dat we hebben nooit zo sterk had kunnen worden als er niet zoveel van die boeken waren.'

Levin was een meester in het creëren van een sluimerend gevoel van aanstaande verdoemenis voor de hoofdpersonages en het gevoel dat het iedereen zou kunnen overkomen. Critici bestempelen Levin evenwel niet als stijlicoon of vernieuwer en dat vond hij gezien zijn uitspraken door de jaren heen ook helemaal niet erg , aldus The New York Times.

Bron: de Volkskrant