Harry Potter is links

Franse krant Libération komt met 'bewijzen'

Is Harry Potter een linkse voorvechter van oude idealen tegenover de toenemend materialistische wereld? Ja, meent de Franse krant Libération, die twee volle pagina's wijdde aan het fenomeen Potter.

Samenvallend met de Franse publicatie van het laatste Potter avontuur, Harry Potter en de relieken van de dood, besteedde Libération uitgebreid aandacht aan de vraag: Is Harry Potter politiek gezien links of rechts?

Filosoof Jean- Claude Milner is overtuigd van het feit dat Potter links is. En de boeken een reactie zijn op de kapitalistische politiek van Margaret Thatcher in de jaren tachtig.

Milner in Libération: 'Als je de boeken leest, krijg je het gevoel dat J.K. Rowling [de schrijftser van de Potterboeken-red.], net als zoveel andere goed opgeleide Britten, vindt dat de Thatcherjaren desastreuze gevolgen hebben gehad voor het culturele leven in Engeland.'

Zweinstein, de elitaire school voor tovenaarsleerlingen als Harry Potter, is volgens Milner een reactie op het marktgericht denken van veel politieke leiders tegenwoordig.

De berichten over Potters politieke geaardheid volgen kort op uitlatingen van J. K. Rowling over de seksuele geaardheid van professor Perkamentus. Perkamentus, de baas van Zweinstein, blijkt namelijk homoseksueel.