GoodFellas beste film van laatste 25 jaar

Nederlandse filmcritici zetten Scorsese op een

De Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) koos ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum de tien beste films van de afgelopen kwart eeuw. De winnaar werd het maffia-epos Goodfellas van regisseur Martin Scorsese.

Op een gedeelde tweede plaats staan de fantasyfilm Donnie Darko van regisseur Richard Kelly en de psychologische thrillers Fight Club van David Fincher en Memento van Christopher Nolan. De vijfde plaats is voor Oscarwinnaar The Silence Of The Lambs van regisseur Jonathan Demme.

"Beroepscritici zijn net gewone filmliefhebbers", constateert KNF-bestuurslid Fritz de Jong. De titels die door de critici het meest werden genoemd, staan ook hoog genoteerd bij de gezaghebbende filmsite Internet Movie DataBase, waar filmfans van over de hele wereld hun mening geven

De complete top tien wordt woensdag met een toelichting gepubliceerd in een speciale bijlage van de Filmkrant, die terugblikt op een kwart eeuw filmjournalistiek in Nederland. De Amsterdamse bioscoop Het Ketelhuis zal vanaf 6 mei tien zondagavonden lang elke keer een film uit de top 10 vertonen.